Solist

Het NeSP is zeer verheugd weer samen te mogen werken met pianist Thomas Beijer. Al in 2020 zouden we met hem Ravel’s Pianoconcert in G spelen maar dat kon vanwege de kleine orkestbezetting die volgde uit de coronabeperkingen niet doorgaan. In plaats van Ravel werd toen het Pianoconcert van Schumann uitgevoerd. Orkest, solist en dirigent waren zo enthousiast over de samenwerking dat werd besloten om op een later tijdstip alsnog Ravel uit te voeren. Eindelijk is het nu zover.

 

Pianist Thomas Beijer (Haarlem, 1988) heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een van de interessantste Nederlandse musici.

Hij studeerde bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2011 zijn Masterstudie afsloot met de hoogste onderscheiding. Hij volgde masterclasses bij onder meer Emanuel Ax, Menahem Pressler en Murray Perahia.

In februari 2022 kreeg Thomas de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt, de hoogste staatsonderscheiding voor klassieke musici. De jury noemt Beijer een ‘uomo universale’ en roemt zijn feilloze techniek en unieke vertelkunst.

Thomas geeft solo recitals en soleert bij orkesten; hij treedt daarnaast veelvuldig op als kamermusicus met onder meer celliste Quirine Viersen, violiste Simone Lamsma en vocalisten Judith van Wanroij, Barbara Kozelj en Laetitia Gerards. Ook is hij een vaste gast bij Camerata RCO, bestaande uit musici van het Koninklijk Concertgebouworkest.

In seizoen 2022-2023 is Thomas geselecteerd als ‘spotlight-artiest’ van Het Concertgebouw. Daardoor zal hij met diverse programma’s in de Kleine Zaal te horen zijn en zal hij debuteren in de serie Grote Pianisten in de Grote Zaal.

Ook als componist is Thomas zeer actief. Zijn nieuwste werk Concerto in Technicolor voor jazzviool en orkest is in juni 2022 in première gebracht door Julia Philippens en het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Clark Rundell.

Thomas heeft diverse opnames gemaakt met werken van onder meer Brahms, Albéniz, De Falla, Granados, Mozart, Rachmaninov, Ravel, Escher, Martin, Poulenc, alsook zijn eigen composities. Eind 2022 zal zijn nieuwste CD met daarop werken van Scarlatti en Haydn verschijnen.

Naast zijn carrière als pianist en componist is Thomas Beijer romancier, scenarioschrijver, tekenaar en animator. Sinds 2019 is hij artistiek directeur van de Young Pianist Foundation.