Dirigent

Pim Cuijpers studeerde orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam, bij de dirigenten Ed Spanjaard en Lucas Vis. De grote fascinatie voor het dirigentschap komt voort uit zijn jeugd, waarin hij als violist aan verschillende (jeugd)orkesten verbonden was.

Hij assisteerde onder andere de dirigenten Ed Spanjaard, Ivan Meylemans, Bas Wiegers, Ryan Bancroft en Antony Hermus, bij gezelschappen als het Orkest van het Oosten, het Nieuw Ensemble, het Amsterdamse conservatoriumorkest, Dutch National Opera Academy (DNOA) en het Nationaal Jeugdorkest (NJO). Ook fungeerde hij meermaals als assistent-dirigent van het Nederlands Studenten Orkest en dirigeerde met het NSO 2018 tevens een van de concerten.

Pim volgde verschillende masterclasses in binnen- en buitenland bij onder andere de dirigenten Kenneth Montgomery, Rodolfo Saglimbeni, Robert Houlihan en Howard Williams.

In 2019 volgden assistentschappen bij producties van de Nationale Reisopera in Enschede en Opera Zuid Maastricht. Tevens maakte hij dat jaar zijn debuut bij het Orkest van het Oosten in een serie jeugdvoorstellingen.

Momenteel is Pim vaste dirigent van het studentenorkest CMC te Nijmegen. Daarnaast dirigeert hij verschillende projecten, variërend van ensemblebezetting tot groot symfonisch repertoire. In samenwerking met de zangafdeling van het Conservatorium van Amsterdam leidde Pim een volledig geënsceneerde operaproductie van Suor Angelica, Puccini.
Met het Nederlands Symfonie Project vormde hij in 2013 zijn eigen orkest: dit projectorkest, bestaande uit voornamelijk conservatoriumstudenten, toert sinds de oprichting jaarlijks in augustus door het land. Pim werkte met solisten als Gregor Horsch, Lidy Blijdorp, Anastasia Feruleva, Thomas Beijer en Floris Mijnders.