Gregor Horsch

Gregor Horsch

Gregor Horsch (1962) is een Duitse cellist. Hij studeerde bij Christoph Henkel aan de Musikhochschule van Freiburg en daarna aan het Royal Northern College of Music in Manchester bij Ralph Kirschbaum. Nadat hij in 1989 cum laude afstudeerde in Manchester kwam hij naar Nederland waar hij achtereenvolgens solocellist werd van het Nederlands Ballet Orkest en het Residentie Orkest. Sinds 1997 is hij eerste solocellist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Als winnaar van de Pierre Fournier Award in London (1988) gaf hij talrijke recitals in Engeland en maakte hij verschillende radio-opnamen voor de BBC. Zo speelde hij in de Londense Wigmore Hall en trad hij op tijdens het eerste Internationale Cello Festival in Manchester en tijdens het Schubert-Britten Festival in de Queen Elizabeth Hall. Gregor Horsch won prijzen bij de Scheveningen International Music Competition (1989) en het Concours Gaspar Cassado in Florence (1990).

Hij speelde meerdere malen als solist met het Koninklijk Concertgebouw Orkest, waaronder het celloconcert van Barber, celloconcert van Elgar en Bloch’s Schelomo. Dit laatste werk speelde hij ook met ons orkest in 2015. Dit stuk vertelt het verhaal van Koning Salamon, waarin de koning door de solo cello vertolkt wordt en het orkest is ‘het volk’. Gregor Horsch speelt sinds 2010 op een G.B. Rogeri cello, ter beschikking gesteld door de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest.