Elvira van Groningen

Elvira van Groningen

Elvira van Groningen (1992) is een Nederlandse violiste. Ze ontving haar eerste vioollessen op zesjarige leeftijd van Petra Westra. Later studeerde zij bij Sylvia van der Grinten en bij Lex Korff de Gidts. In 2016 studeerde ze bij Prof. Stephan Picard aan de Hanns Eisler Hochschule für Musik in Berlijn.

Elvira heeft prijzen behaald op het Haydn Muziek Festival, Interprovinciaal Muziek Concour en de Lordens Viooldagen. In 2007 won zij tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours de eerste prijs en de publieksprijs. In september 2014 won Elvira de tweede prijs en de ‘Schloss Mirow Medaille’ voor de beste vertolking van een klassiek werk tijdens het internationale ‘Königin Sophie Charlotte’ vioolconcours in Mirow.

In mei 2014 werd zij toegelaten tot het kamermuziek programma van de stichting Villa Musica – Rheinland Pfalz in Duitsland. In 2016 heeft ze de halve finale gehaald van het prestigieuze Oskar Back Concours.

Elvira soleerde met onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Jeugd Orkest Nederland, Limburgs Symfonie Orkest, het Orkest van het Oosten en de Poolse Kammerphilharmonie Sopot. Tevens is zij een actief kamermusicus en speelde samen met onder andere Jens Peter Maintz, Wolfgang Emanuel Schmidt, Pascal Devoyon en Alexander Lonquich.

Van Groningen volgde masterclasses van onder meer Ivry Gitlis, Alexandre Vinnitsky, Haim Taub, Philippe Graffin, David Takeno, Gerhard Schulz en Liviu Prunaru.

Elvira bespeelt een viool van Carl Becker uit 1954, haar ter beschikking gesteld door een particulier fonds.